EU4Skills провів перший форум з просування гендерної рівності в системі профтехосвіти

7 грудня 2022 року EU4Skills провів офлайн-форум «Розбудова гендерної рівності в професійно-технічній освіті», щоб представити результати діяльності в цьому напрямку, поділитися кращими практиками та анонсувати подальші кроки. Форум став першим заходом національного рівня, присвяченим просуванню гендерної рівності в професійно-технічній освіті, який проводився очно після початку війни.

Забезпечення гендерної рівності в професійно-технічній освіті є одним із пріоритетних завдань EU4Skills.

Експерти EU4Skills презентували результати серії тренінгів з розвитку культури гендерної рівності, в яких взяли участь понад 150 представників сфери профтехосвіти.

Також організатори презентували кроки та результати пілотного гендерного аудиту, проведеного власноруч Чернівецьким профтехом.

Було представлено та обговорено «Дорожню карту просування гендерної рівності в системі професійно-технічної освіти» як приклад розробки стратегій та планів сприяння гендерній рівності у сфері професійно-технічної освіти, яким тепер можуть скористатися в усіх регіонах України для створення власних планів.

Дорожня карта була розроблена експертами EU4Skills у тісній співпраці з Міністерством освіти і науки (МОН), а потім була запропонована для громадського обговорення.

Дорожня карта стосується таких питань:

1. Створення внутрішніх організаційних механізмів протидії ґендерній дискримінації.

2. Підвищення рівня гендерної грамотності працівників та їх уміння використовувати механізми протидії гендерній дискримінації;

3. Подолання гендерних стереотипів;

4. Створення гендерно чутливого освітнього середовища, в тому числі фізичного.

Наприкінці форуму було анонсовано новий освітній онлайн-курс «Гендерний аудит у закладах профтехосвіти». Курс наразі розробляється та буде запроваджений наступного року в наступному року