EU4Skills проводить навчання з питань інтеграції європейських практик у систему профтехосвіти України 

Понад 50 представників сфери професійно-технічної освіти восени розпочали навчання у межах тренінгу «Європейські практики регулювання професійної освіти та навчання» для підвищення кваліфікації педагогічних працівників  закладів професійно-технічної освіти та регіональних науково-методичних центрів. Мета тренінгу — консолідувати європейські рекомендації і принципи для розвитку, підтримки, модернізації української системи професійної освіти (посилити здатність українських закладів професійно-технічної освіти модернізувати освітні програми на основі викорситання кращих европейських підходів). Тренінг проводиться міжнародним експертом Відмантасом Тутлісом під егідою Директорату професійної (професійно-технічної) освіти Міністерства освіти і науки України. 

Загалом, серія з 6 вебінарів та вокршопів «Європейські практики регулювання професійної освіти та навчання», що триватиме з вересня 2022 року по кінець лютого  2023 року, доповнюється цікавими завданнями і спілкуванням у дистанційному класі.  Ознайомитися з матеріалами можна тут

На вересневій сесії учасники дізналися про європейські практики регулювання професійної освіти та навчання. Найбільше уваги приділили професійним та освітнім кваліфікаціям в контексті використання національної та європейської рамок кваліфікацій.  

Учасники тренінгів відмітили актуальність отриманих знань і можливість їх використання на практиці. На думку слухачів, цю інформацію важливо розповсюджувати серед інших представників профтехосвіти, щоб швидше інтегрувати її в українську систему освіти. 

«Ми плануємо застосовувати отримані знання під час проведення фахових семінарів, засідань обласних методичних секцій та інших обласних методичних заходів. Їх також важливо враховувати під час розробки державних освітніх стандартів та навчальних програм», — поділилася Світлана Западнова, методист. Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Вінницькій області. 

Практичну цінність отриманих знань для майбутнього професійно-технічної освіти в Україні також відзначила Олеся Самелюк, методист Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Київській області , – «Можливості сучасних інформаційних технологій допомагають докорінно змінити освітній процес, у якому роль здобувача змінюється зі «споживача знань» на активного «дослідника-пошуковця»Питання інтеграції результатів навчання, які були окреслені на вебінарі, стануть фундаментом для подальших змін в реформуванні професійної освіти. Адже теоретичні та практичні знання в широких контекстах, а також розуміння принципів, методів, процесів у сфері навчання та професійної діяльності можуть розширити світогляд і поєднати різні методи та техніки. А в результаті — підняти престижність робітничих професій», – вважає фахівчиня.   

Жовтнева сесія була присвячена темі розвитку спроможностей (компетентностей) розробників освітніх програм для формальної та неформальної профтехосвіти. Обговорили сучасні педагогічні, професійні та ключові компетентності (навички), необхідні для педагогів профтехів та майстрів виробничої практики. Особливу увагу приділили актуальним світовим тенденціям — цифровізації, четвертій промисловій революції та зеленому переходу — та як вони впливатимуть на вимоги до компетентності викладачів та інструкторів. 

«Сучасна освітня політика спрямовує педагогів на системне впровадження цифрових технологій до освітнього процесу. Це дає простір для створення систем масового безперервного самонавчання, загального обміну інформацією. Ця система може адекватно і гнучко реагувати на актуальні потреби суспільства. Світ цифрових технологій розвивається швидше з кожним роком. Якщо більше уваги звертати на розробку і розповсюдження цифрового освітнього контенту, нових цифрових медіа, електронних освітніх ресурсів і віртуальних платформ, це позитивно вплине на розвиток цифрових навичок здобувачів, а отже і на якість професійно-технічної освіти», — прокоментувала Олеся Самелюк. 

Під час кожної сесії відбувається активне обговорення актуальних проблем розвитку професійної (професійно-технічної) освіти у порівняні зі світовими практиками.  

Загальну користь тренінгів у межах програми «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України» відзначила методист Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Житомирській області Любов Недашківська: «З цією інформацією я можу формувати системний підхід для розробки пакетів навчально-програмної документації, орієнтуючись на європейський досвід і вимоги роботодавців. Отримані знання, їх поширення та застосування на практиці можуть сприяти підвищенню якості професійної освіти в Україні, її євроінтеграції».